Dizayn Klips

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi

Sertifikaların İş Hayatındaki Önemi

Sertifika kelime anlamı olarak; öğrenim belgesi demektir. Kişinin bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belgedir. Son yıllarda özellikle kişisel gelişim alanlarında, çalışanlar ya da çalışmayanlar, öğrenci olanlar için bilgilerini arttırmak ve bu bilgilerinin belgelendirilmesi amacıyla sertifikaya önem vermektedir. Profesyonel amaçlı oluşan sertifika programları ders kaynakları, paylaşımlar, sınavlar ile pekiştirilmektedir. Özellikle zaman ve maliyet açısında son yıllarda E-Sertifika daha önemli hale gelmektedir. Elektronik ortamda yapılan dersler ile, hem başka şehirlere gitme maliyeti hem de zaman açısında daha optimum seviyede olmasından dolayı daha çok tercih edilmektedir.

Sertifikaların Önemi ve Faydası Nedir?

Özellikle iş hayatımızda sertifikaların önemi büyüktür. Peki, neden Sertifika? Bunu uzun yıllar kurumsal hayatta aldığım eğitimlerde anlamamıştım. Ta ki işimden kendi isteğimle ayrıldığımda aldığım onlarca eğitimin sertifikalarını yeni bir iş arama sürecinde CV bilgilerimde paylaştığımda bunun özellikle profesyonel iş arama sürecinde tercih sebebi olduğunu gördüğümde daha iyi anlamış oldum. Sonuçta maliyeti ne olursa olsun zaman ve para harcıyoruz, en önemlisi yeni bilgiler ile yeni edinimlerimiz oluyor. Bunun belgelendirilmesi çok önemli. Sertifika alırken önemli olarak dikkat edilecek diğer bir husus da kurumları iyi seçebilmektir. Kişiye en çok faydası olan, tanınmış ve konusunda uzman bir kurum seçilmeli, sertifika geçerliliği mutlaka araştırılmalıdır. Peki, bu kurumları nasıl seçeceğiz?

Sertifika Programları Nelerdir? Nasıl Seçmeliyiz? Geçerliliği Nasıl Ölçülür?

Yukarıdaki paragrafta belirttiğim üzere bu kurumları seçerken en önemli bakacağımız nokta; sertifika programları!

Aşağıdaki hususları tek tek araştırıp incelemeliyiz.

  • Ders saatleri

  • İçerikleri

  • Sınav yapılıyor mu?

Verilen sertifikanın nerelerde – nasıl kullanılacağı gibi konularda internet sitelerinde detaylı bilgi var mı? Ya da gidip görüştüğünüzde size yeterli bilgi verebiliyorlar mı?

Öğrenmek; sonu olmayan bir ihtiyaçtır. Kişinin bu konuda merakı yoğun ise, kendini geliştirmeyi seviyor ve önemsiyor ise burada özellikle e-sertifika programları tam uygun bir araç olmaktadır.

Geçen hafta yeni milli eğitim bakanımız Sn. Ziya Selçuk’un yaptığı bir konferansta özellikle eğitim sistemi hakkındaki konuşmasında önemli bir detay dikkatimi çekti. Diyordu ki “Sertifika programları ve bunu ulusal ve uluslararası boyutta yapan firmalar aslında bizim eğitim sistemimizdeki eskiden gelen eksikliklerimizi kapatmaktadır.” Malum eğitim sistemimiz ezbere dayalı ve teorik içeriklidir. Sertifikasyon programları ise daha hayata dayalı, pratik ve mevcut ihtiyaçlarımızı karşılamaya yöneliktir. Örneğin; Ben işletme mezunuyum, mezuniyetimin üzerinden neredeyse 15 yıl geçti. Üniversitede aldığım eğitimlerin bazı bilgilerinin revize edilmesi, tekrarlanması gerekiyor. Bunu en güzel ne sağlar? Bu eğitimlerin daha haplaştırılmış formda yıllara ya da uzun zamana yayılmadan, az ve öz, daha doğrusu nokta atışları ile karşısındaki kişiye hatırlatmayı ya da öğretmeyi sağlayan bir öğrenme modeli. Bu modeli en iyi bu sistemi benimsemiş kurumlardan alabiliriz. Dolayısıyla böyle bir eğitimi aldıktan sonra kabul gören, eğitimine göre hatta akredite olmuş uluslararası alanda alınması demek bizim için bir nevi ikinci bir diplomadır.

Sertifikaları ayrıca üniversitelerin e-programlarına kayıt yaptırarak da alabilmekteyiz. Sertifika programları açısından yaptığım araştırmalar sonucunda yukarıda da bahsettiğim araştırmalarımda bende tam puan almış, özellikle benimde eğitim aldığım bazı kurumları sizinle paylaşmak istiyorum. Bu kurumları sayfanın altında göreceksiniz.

Gelelim asıl konuya ben bu yazıyı neden yazdım 🙂 Evet neden yazdım? Ben bu süreçte kafamı karıştıran konularda detaylı bir yazı bulamadım. Arama motoruna sertifikalar diyordum bir sürü site karşıma çıkıyordu ama kendi araştırmasını yazan benim gibi birisi yoktu. Ben de benim gibi düşünenler için bu yazımı paylaşmak istiyorum.

Evet; her şey yaklaşık 2 ay önce uluslararası alanda akredite bir koçluk sertifika programını ararken oldu. İş arama sürecim hala devam etmekte, kafamda deli projeler ☺ Dedim ki ben uzman öğrenci koçu olayım, hem eğitim alayım, içsel olarak kendimi tanıyayım, hem de benim 2 oğlum var (biri 8 diğeri 3 yaşında) onların tüm gelişim süreçlerinde uzman olarak destek olayım. Aman Allah’ım! Arama motorunu açmam ile kendimi muazzam bir okyanusun içinde bulmam bir oldu. Bir sürü bilmediğim terimler, unvanlar, firmalar.

Öncelikle birçok sitenin koçluk hakkındaki yazılarını okudum. Yaklaşık 10 firma ile görüştüm. Bunun sonunda koçluğu ve koçluk süreçlerini unvanları ve bana faydasını iyice anlamış oldum. Yetmedi yaşadığım yerde bulunan birçok farklı alanda koçlar ile görüştüm. Sonuç ne mi oldu? Bir karara vardım. Bir firmada karar kıldım ancak maliyeti yüksek idi ve bu sürece başlamadan önce almam gereken daha farklı eğitimler olduğunu gördüm. Bu durumda o eğitimleri ararken özellikle ücretsiz eğitim veren bir kurum beni çok etkiledi. Bu pazarda inanılmaz fiyatlar, inanılmaz bir rekabet varken, işini bu kadar güzel yapan (burada ücretsiz eğitim verip, eğitimlerin izlenmesini takip eden, öğrencisine konuyu öğrenip öğrenmediğine dair sınavlar yapan, tekrarlar yapan) bir kurum. İşte bu nedenle bir konu hakkında eyleme karar vermeden önce yapmamız gereken en önemli adımın detaylı araştırmalar yapıp bir yol haritası çıkarmak olduğunu çok iyi anladım. Bu konuda bana destek olan İstanbul İşletme Enstitüsüne ve ekibine, eğitmenlerine çok teşekkür ediyorum.

Sertifika Programlarıyla Geçerliliği Yüksek Kurumlar Hangileri?

1 – İstanbul İşletme Enstitüsü: Eğitim konusunda en beğendiğim yönü, canlı eğitim vermeleri, eğiticinin olması ve hazır bir şablon üzerinden değil de daha interaktif ve sıcak bir ortam sağlamasıdır. Bunun yanında eğitimlerin ücretsiz olması maliyet açısından çok büyük fayda sağlamaktadır. Online eğitim konuları da oldukça zengindir. Bu konuda özellikle benim favori kurumum da olmuştur.

2- Tüm devlet ve özel üniversiteler: (Bu programlar ücretli olup ağırlıklı olarak eğitimler elektronik ortamda yapılmaktadır.) Ücretleri bakımından diğer 2 kurumdan yüksek olsa da geçerliliği ve tanınması açısında en önemli kurumlardır. Ancak dediğim gibi alınacak olan eğitimlerin içeriğine göre bu fayda ve önemi değişmektedir.

Evet, tüm bu araştırmalar sonucunda; Sertifikalar konusunda yazacaklarım bu kadar. Umarım faydalı olmuştur. Eğer sormak istediğiniz ya da eklemek istediğiniz bir şey olursa mutlaka yorum yapın.

administrator

Related Articles

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.